Telegondola Borșa 3D !
De ce este pentru unii pasiunea pentru schi atât de puternică?
- Exercițiu fizic e benefic pentru sănătate. În timpul iernii, mulți dintre noi nu preferăm să practicăm nici un sport și petrecem mult timp închiși în casă. Sporturile de iarnă sunt perfecte pentru a ieși din amorțeală. Cum? Simplu! Efortul cardio-vascular crește, iar adrenalină aleargă prin vene .Toate aceste senzații și emoții o să va facă să vreți mult, tot mai mult, să va întoarceți pe pârtie.
- Distracție și părtii cât mai multe. Pentru a schia ai nevoie de cel puțin două lucruri: zăpadă bună și părtii. România are părtii bune și Pârtia Olimpică din Borșa este una dintre cele mai bune !
- Priveliștile minunate. Pe schiuri te bucuri și de niște peisaje pe care nu oricine are curajul să le vadă.Voi veți avea ocazia să coborați pe schiuri și să admirați felul în care iarnă îmbracă o pădure întreagă și o face ca apărută din povești.

#RestaurantSkiBorșa
Începând din acest sezon turiștii au la dispoziție noua locație de servire a mesei de la baza pârtiei. Cu o capacitate de 100 de locuri, restaurantul servește preparate calde, preparate de tip fast-food și bar.
Accesul este facil, datorită amplasamentului.
#CentruÎnchirieri
Centrul de închirieri echipamente schi și snowboard al pârtiei vă oferă o gamă completă de schiuri, clăpari, bețe, căști, plăci de snowboard și booți pentru toate vârstele.
TARIFE CENTRU ÎNCHIRIERI
SCHIURI
60 RON
PLACA
70 RON
CLAPARI
30 RON
BOOTS
30 RON
CASCA
10 RON
BEȚE
10 RON
SANIE
50 RON
Siguranța înainte de toate
Să înveți să schiezi în Borșa este ușor, cu ajutorul instructorilor de schi profesioniști calificați care îți stau la dispoziție. Puteți rezerva lecții de schi individuale sau de grup, pentru a începe să schiați de la zero, învățând tehnica și mișcările în deplină SIGURANȚĂ sau pentru a vă îmbunătăți stilul dacă știți deja să schiați.
"Codul rutier" pentru pârtiile de schi
Federația Internațională de Schi (FIS) a elaborat pentru prima dată în 1967 un decalog de reguli de comportament corect pe pârtiile de schi. Versiunea actuală a regulamentului FIS este cea definită în 2002 la Congresul de la Portorose și acoperă disciplinele de schi alpin, snowboarding și schi de tura.
Schiorii și snowboarderii sunt obligați să cunoască și să respecte orientările FIS, care rezumă modelul comportamental ideal al unui schior prudent, conștiincios și diligent. În cazul în care un accident pe zăpadă este cauzat de nerespectarea acestor reguli, schiorul sau snowboarderul implicat poate fi considerat vinovat și poate fi tras la răspundere pentru răspunderea rezultată.
1. Respectul pentru ceilalți
2. Stăpânirea vitezei și comportamentului
Fiecare schior sau snowboarder este obligat să se comporte astfel încât să nu pună niciodată în pericol siguranța celorlalți. Pe lângă comportamentul lor pe pârtie, schiorii și snowboarderii sunt, de asemenea, responsabili pentru echipamentul lor și pentru orice defecte ale acestuia, chiar dacă este nou și de ultimă generație.
Viteza excesivă este adesea cauza accidentelor, deoarece limitează vederea și provoacă pierderea controlului. Fiecare schior și snowboarder trebuie să mențină o viteză și un comportament adecvate abilităților sale, condițiilor de zăpadă, terenului, vremii și traficului de pe pârtie. Schiorii și snowboarderii trebuie să-și exerseze virajele fără a-i împiedica pe ceilalți și să se poată opri în orice moment. Aceștia trebuie să se deplaseze încet în zonele aglomerate cu vizibilitate redusă, cum ar fi la începutul și la sfârșitul pârtiei și în zonele de plecare a telescaunelor.
3. Alegerea direcției
4. Depășirea pe pârtie
Schiorul sau snowboarderul din față are întotdeauna prioritate. Un schior sau un snowboarder care se află mai sus în pantă are posibilitatea de a alege în ce direcție să meargă, deoarece se află în poziția de lider și, prin urmare, este obligat să se orienteze astfel încât să evite coliziunea cu un schior sau un snowboarder aflat mai la vale. Un schior sau un snowboarder care se află în spatele și în aceeași direcție de deplasare cu un alt schior sau snowboarder trebuie să păstreze o distanță suficientă pentru a permite schiorului sau snowboarderului din față să se deplaseze liber.
Un schior sau un snowboarder poate depăși un alt schior sau snowboarder, fie în urcare, fie în coborâre, la dreapta sau la stânga, dar întotdeauna la o distanță suficientă pentru a permite schiorului sau snowboarderului depășit să facă orice mișcare voluntară sau involuntară. Un schior sau un snowboarder care depășește este responsabil de manevra sa și trebuie să o efectueze fără a provoca niciun disconfort schiorului sau snowboarderului depășit. Această responsabilitate se aplică pe toată durata manevrei, chiar și atunci când depășește un schior sau un snowboarder care este staționar pe pârtie.
5. Treceri și intersecții
6. Oprire pe pârtie
Un schior sau un snowboarder care intră sau traversează o pârtie sau o zonă de antrenament/exercițiu trebuie să se asigure că poate face acest lucru fără a se pune în pericol pe sine sau pe alții, efectuând verificări vizuale la urcare și la coborâre. Același comportament este cerut schiorului sau snowboarderului atunci când repornește după o oprire.
Atunci când un schior sau un snowboarder se deplasează încet, acesta trebuie să fie în permanență atent la schiorii mai rapizi care îl urmează sau se află în fața sa. O atenție deosebită este necesară pentru snowboarderii și schiorii cu schiuri carving atunci când manevrează virajele în urcare în direcția opusă celor care coboară.
Cu excepția cazurilor de absolută necesitate, schiorii și snowboarderii trebuie să evite să se oprească în mijlocul pârtiei, în pasaje înguste și în orice loc în care nu există o vizibilitate clară. Nu trebuie să vă opriți niciodată în locuri unde pista este foarte îngustă, unde controlul vizual al pistei este limitat sau unde există riscul de a nu fi văzut de cei care coboară. Pe pârtile înguste sau nu foarte largi, opririle ar trebui să se facă doar de-a lungul uneia dintre cele două margini ale pârtiei.
În cazul unei căderi, schiorul sau snowboarderul trebuie să elibereze rapid pârtia, încercând să ajungă cât mai repede la una dintre muchii.
7. Urcarea și coborârea pe o pârtie de schi
8. Respectarea semnelor de pe pârtii
Înaintarea în direcția opusă direcției normale de coborâre generează situații imprevizibile și obstacole care nu pot fi avertizate și evaluate prompt. Schiorii sau snowboarderii care urcă pe o pantă trebuie să se deplaseze strict de-a lungul marginilor acesteia. Același comportament trebuie respectat și de cei care coboară sau urcă o pantă pe jos. Urmele adânci lăsate de schiori și snowboarderi care urcă o pantă sunt foarte periculoase.
Pe pârtii sunt instalate și afișate indicatoare de direcție și indicatoare de pericol, de încetinire, de trecere îngustă, de închidere sau altele, în beneficiul tuturor, pentru a evita accidentele: schiorii și snowboarderii sunt obligați să respecte cu strictețe aceste indicatoare și indicatoare.
Diferitele grade de dificultate ale pârtiilor sunt indicate, în ordine descrescătoare, cu culorile negru, roșu, albastru și verde: schiorii și snowboarderii sunt liberi să aleagă pârtia pe care o preferă.
9. Asistență
10. Identificare
Acordarea de asistență în caz de accident este o datorie morală care îi revine oricărui sportiv. Chiar dacă nu există o obligație legală pe pârtiile de schi (deoarece există un serviciu de prim ajutor organizat), este necesar să se facă un efort, în funcție de capacitățile individuale, pentru a acorda primul ajutor, pentru a chema serviciul de prim ajutor, pentru a lua măsuri pentru a delimita zona în care se află persoana accidentată și pentru a semnala prezența uneia sau mai multor persoane accidentate celor care coboară pe pârtie.
Orice schior sau snowboarder care este implicat sau este martor la un accident pe pârtie (cu sau fără răspundere) este obligat să furnizeze datele sale personale, contribuind astfel la întocmirea unui raport de accident corespunzător de către serviciul de urgență sau de salvare, pentru a determina eventualele răspunderi civile și penale.